»Nič ne more ozdraviti duše razen čutov, tako kot nič ne more ozdraviti čutov razen duše.«

(Oscar Wilde)

sreda, 23. september 2009

Kavitacija - "nekirurška liposukcija"

V zadnjem času se je precej razmahnila metoda, ki obljublja hitro in učinkovito zmanjševanje oziroma odstranjevanje celulita ter zmanjševanje obsega pasu, trebuha, stegen in vseh predelov, kjer se tako pri moških kot pri ženskah kopičijo maščobe. Nekirurška liposukcija, kot jo tudi imenujejo, naj bi bila povsem neboleča, varna in zanesljiva metoda. Pa je res?


Za začetek je potrebno razumeti, kako deluje kavitacija. Na LIPOFIT-ovi strani so pojav zelo dobro predstavili:
Ultrazvočni val gre v tkivo skozi nek medij (voda, maščobno tkivo, kost, koža) in se vede po principu vzmeti, t.j.Ima svojo fazo stiskanja in razširjanja. Skrivnost je v razširjanju zvočnega vala. Kavitacija se pojavlja pri nizkih frekvencah, njen učinek pa se z dvigovanjem frekvence zmanjšuje. V toku širjenja zvočnega vala, ki prehaja skozi naše tkivo, se v tekočinah razvija učinek kavitacije, oziroma začnejo se ustvarjati mehurčki vodne pare (ne zraka).
Ti mehurčki spreminjajo svoj volumen glede na amplitudo in fazo zvočnega vala. V fazi stisnjenosti postanejo manjši in temperatura lokalno postane zelo visoka, v fazi širjenja zvočnega vala pa volumen mehurčkov narašča in specifična temperatura pada. V določeni točki kompresije mehurčki dosežejo nek kritični nivo in implodirajo, pri tem pa ustvarjajo“shock-wave“, udarno fronto, ter uničijo določene strukture okrog sebe. Če se ta pojav zgodi blizu membrane celice adipocita (MAŠČOBNE CELICE), to celico poškoduje.
To je odvisno od tega, koliko je maščobnega tkiva, kakšni so adipociti, koliko je intersticijalne vode (medcelične tekočine), kakšen je generator kavitacije (moč, frekvenca itd.). Običajno prihaja do učinka „lupljenja“ celične membrane, ki na ta način lažje izpusti maščobne kisline v intersticijalni prostor. Maščobne celice se torej „izpihnejo“ ven.

Encimi odcepijo maščobne kisline od glicerola, glicerol potuje v kri in se ponovno porabi kot vir energije, maščobne kisline pa po limfnem sistemu potujejo do jeter, kjer se razgradijo in izločijo preko urinarnega sistema.

Kavitacija je povsem varna metoda, saj se okoliško tkivo NE poškoduje. Pojavijo se lahko stranski učinki, kot so povečana žeja, rdečina na mestu tretiranja, ki pa izgine v kratkem času. Ko sem aparat za kavitacijo testiral na svoji mami, mi je naslednji dan omenila, da čuti rahlo ščemenje na predelu trebuha. Nič resnega torej.

Kar se pa tiče zanesljivosti pa mnogo salonov zagotavlja, da metoda deluje. In če ne deluje, vam tretmaja ni potrebno plačati. Logično. Zakaj bi se pretvarjali, da je cesar oblečen.


Kavitacijo nudijo v najrazličnejših salonih, vendar se cena na tretma, pri katerem izgubimo med 1 in 4 cm - po nekaterih podatkih tudi med 2 in 6,r azlikuje od salona do salona. V Ljubljani se cene gibljejo nekje med 100 in 200 EUR,  glede na to, da pa je znašala julija 2009 povprečna slovenska  plača 922,14 EUR, cena enega, kaj šele večih tretmajev mesečno, ni mačji kašelj. Še posebej, če upoštevamo dejstvo, da je mesečni prihodek večine slovenskega prebivalstva bliže minimalni kot pa povprečni plači, ki je 1. avgusta 2009 znašala 597,43. Še posebej, če upoštevamo, da morajo ti ljudje nahraniti kakšnega otroka ali dva.

Poraja se vprašanje, zakaj so cene tako astronomsko visoke. Potrošni material namreč ne predstavlja takšnega stroška: ultrazvočnega gela porabimo za manj kot 1 EUR, lesena spatula za nanašanje gela ne stane niti pol  evra, papirnata podlaga za mizo pravtako. Dvomim pa, da so kozmetičarke tako dobro plačane, da bi to upravičilo razliko.

Veliko slovenskih salonov je namreč kupilo aparat od podjetja Iskra Medical, ki pa ponuja najosnovnejši model za približno 25.000 EUR (dopuščam možnost 10 % napake). Aparate tega podjetja na veliko promovirajo različni mediji .Na slovenskem tržišču se je pred kratkim pojavil tudi ponudnik, ki ponuja aparat za kavitacijo za 10x nižjo ceno. Aparat po mojih izkušnjah ni manj kvaliteten. Šlo naj bi izključno za cenejšo delovno silo - aparat naj bi bil narejen na Kitajskem.

No, me prav zanima, če se bo kako dolgo bo Iskra medical obdržala svoj program in kako dolgo bodo cene kavitacije astronomske.

Ni komentarjev:

Objavite komentar